×
WEB MAIL TELEFON REHBERİ ÖĞRENCİ BİLGİ SİSTEMİ AÇILAN DERSLER UZAKTAN EĞİTİM KAMPÜSTE YAŞAM KÜTÜPHANE PORTALI ULAŞIM
ORCID Nedir?
İsim benzerlikleri, soyadı değişikliği, Türkçe harf içeren isimler, farklı yazımlar, kurum değişiklikleri gibi biçimsel farklılıklardan dolayı bir akademisyenin tüm yayınlarına toplu olarak ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır. Bu nedenle; bilimsel çıktıların yönetiminde doğru veriler kullanılamamakta ve bir yazar ya da bağlı olduğu kurum ile ilgili yapılacak analizler hatalı sonuçlar vermektedir. Bir araştırmacıya ait çalışmaların toplu olarak görüntülenebilmesi ve analizlerde doğru verilerin kullanılabilmesi için akademisyenlerin “Araştırmacı Kimlik Tanımlaması” nın yapılması zorunlu bir hal almıştır.
 
Open Researcher and Contributor ID (ORC-ID)
  • ORC-ID tek bir dijital kimlik kullanmak suretiyle, bir araştırmacıya ait araştırma çıktılarının tamamının tek bir hesap altında toplanmasını sağlayan bir uygulamadır,
  • ORC-ID, bireysel araştırmacılar için kullanılan özgün ya da kişiye özel tanımlayıcıların  merkezi bir kaydını tutar,
  • ORC-ID sistemler arası iletişimi sağlar ve kimlik doğrulama imkânı sunan uygulama geliştirme ara yüzleri (API) sunar.
  • ORC-ID diğer yazar tanımlayıcı sistemlerle arasında açık, şeffaf bir bağlantı mekanizması oluşturarak, akademik iletişimde isim belirsizlik sorununu çözer. 

 

ORCID Niçin Kullanılmalıdır?
  • Yazar adının belirsizliğini ortadan kaldırır (İsim benzerlikleri, farklı yazımlar gibi) ve araştırma çıktılarınıza doğru bir şekilde atıf yapılmasını sağlar.
  • Makalelerinizin daha kolay bulunmasını sağlar.
  • Akademik kariyeriniz boyunca, akademik platformlarda tek bir numara ile (araştırmacı kimlik numarası)  temsil edilmenizi sağlar.
  • Hibe ve makale başvuruları gibi farklı iş süreçlerinde kolaylık sağlar.
  • Makaleler, veri setleri, performans çalışmaları ve hatta hakem değerlendirmeleri gibi çok çeşitli araştırma çıktıları ve etkinlikleri ile bağlantı kurabilir.
  • Açık kaynak kodlu olduğu için diğer akademik hizmetlerle entegre edilebilir.
  • ResearcherID, Scopus veya LinkedIn gibi sitelerdeki bilgilerinizi ORC-ID kaydınıza aktararak profesyonel bilgileriniz ile geliştirebilirsiniz.
  • Yaptığınız bir çalışmayı gönderirken, çalışmanızla ilgili tanınırlık kazanacağınız ve çalışma akışınızı kontrol edeceğiniz her durumda, burs veya destek programları başvurularınızda, kişisel web sitenizde vs. ORCID tanımlayıcınızı kullanabilirsiniz. 

 

ORCID Nasıl Alınır?
ORC-ID’ ye ücretsiz olarak kolayca kayıt olabilir ve yayınlarınızı bir araya getirerek, kayıtlı diğer bilim insanları ve araştırmacılar arasında tarama yapabilirsiniz.
Kayıt Linki: https://orcid.org/register
Rehber için: Tıklayınız.

 

ORCID nizi Neden Kütüphaneye Bildirmelisiniz?
Kütüphanemiz, kurumsal tüm akademik yayınlar ve etkinliklerinizin bir araya getirilmesi hedeflenen “Kurumsal Akademik Arşiv”  çalışmalarını yürütmektedir. ORC-ID’ leriniz bu sisteme kayıt edilerek bireysel araştırma çıktılarınızın ve etkinliklerinizin doğru arşivlenmesine ve raporlanmasına olanak sağlar. Yine çalışmalarınızın ulusal ve uluslararası açık erişim platformlarında görünürlüğü artar.

 

Yardım ve bilgi için ;
muratcelik@cankaya.edu.tr  adresine mail atabilirsiniz.

https://kutuphane.cankaya.edu.tr/wp-content/uploads/sites/42/2019/03/all-about-orcid-2.jpg

https://kutuphane.cankaya.edu.tr/wp-content/uploads/sites/42/2019/03/all-about-orcid.jpg